Clinical Topic Frozen Shoulder

De moeizame revalidatie bij een patiënt met schouderstijfheid vormt regelmatig een bron van frustratie voor zowel patiënt als therapeut. Een poging tot functioneren in het dagelijks leven met deze schouderstijfheid brengt op zijn beurt dan weer klachten in aangrenzende gebieden mee zoals nek of elleboog. Ernstige stijfheid van de schouder komt voor onder de vorm van een ideopathische frozen shoulder, postoperatieve of posttraumatische schouderstijfheid.

In de voormiddag wordt heel wat recent onderzoek besproken dat inzicht geeft in de structurele pathologie die aan de basis ligt van stijfheid, het al dan niet self-limiting verloop, wetenschappelijk onderbouwing voor de freezing-frozen-thawing fasenindeling en evidentie voor therapeutische opties.

Aan de hand van een casus worden nadien spieren besproken die kunnen bijdragen tot schouderstijfheid- en of pijnklachten en wordt dieper ingegaan op het oefenprogramma voor patiënten met schouderstijfheid.

Het oefenprogramma voor patiënten met schouderstijfheid wordt verder creatief ingevuld. Er is aandacht voor vragen als

  • Heeft het zin om met pijn te trainen?
  • Hoe kan ik afweerspanning controleren tijdens mobiliserende oefeningen?
  • Hoe kan je je patiënt afleiden van het doel van de oefening met een externe focus?
  • Hoe motiveer ik mijn patiënt om te (blijven) oefenen?

In het laatste blok zullen een aantal belangrijke (vaak moeilijke) spieren aan bod komen, waarvan de priktechniek wordt herhaald, verfijnd en ingeoefend. Volgende spieren komen oa. aan bod: m.subscapularis, m.teres major, latissimus dorsi, m.pectoralis minor, …

U kan inschrijven voor de clinical topic met of zonder het dry needling gedeelte. Het dry needling gedeelte is enkel voor collega’s die minimaal 5 dagen dry needling opleiding hebben genoten.

Volgende datum : 24 september 2019